Volvo V40 Forums banner

Problem z ABS?

5.5K views 7 replies 6 participants last post by  Zee1  
#1 ·
Image

Image

Image

Cześć wszystkim. W ciągu ostatnich kilku dni sporadycznie pojawiają się pewne błędy. (Zobacz załączone zdjęcia). Czy to może być poważny problem, czy też coś, co mógłbym sam zrobić? Czytałem ostatnio kilka postów o złych stykach pod matą podłogową i zastanawiam się, czy to może być przyczyną. Światła i ostrzeżenia pojawiają się po uruchomieniu samochodu i znikają po 10-15 minutach. Wszelkie przemyślenia będą mile widziane. Dzięki.
Image

Image

#2 ·
Ciekawe.
Kilka tygodni temu miałem awarię czujnika ABS.
7 funtów na eBayu, 30 minut i wszystko załatwione.

Nigdy jednak nie dostałem błędu silnika...

Mój miał przerwę w obwodzie, twój mówi o zwarciu. Może to kabel?
Zwarcie może wywoływać inne błędy, w tym silnika...

Trudna sprawa..
Mam vida, więc moje błędy wyglądały bardziej bezpośrednio. Może niektóre z nich na tym czytniku to bzdury?

#3 ·
Musiałem również kilka miesięcy temu wymienić czujnik koła. Otrzymywałem "Awaria ABS/DSTC - Wymagany serwis" i różne komunikaty dotyczące City Safety itp... ale nie pamiętam, żebym widział błąd silnika.

Czujniki tylnych kół są takie same po lewej i prawej stronie, więc możesz spróbować je po prostu zamienić i zobaczyć, czy błąd również zmieni stronę.

#4 ·
Próba odłączenia i ponownego podłączenia złącza musi być warta zachodu. Nieważne dane BCM i nieprawidłowy zamontowany komponent sugerują problem z komunikacją. Spróbowałbym najpierw tego, zanim zacząłbym szukać gdzie indziej,

#5 ·
Zerwanie i ponowne zamontowanie złącza musi być warte spróbowania. Nieważne dane BCM i nieprawidłowy zamontowany komponent sugerują problem z komunikacją. Spróbowałbym najpierw tego, zanim zacznę szukać gdzie indziej,
Ok, dzięki wam wszystkim. Jeśli pogoda dziś dopisze, wypróbuję kilka waszych sugestii, zaczynając od złączy. Czy to byłoby pod dywanikiem po stronie kierowcy, czy gdzie indziej? Nie mam schematu okablowania, chociaż może spróbuję go wygooglować. Dzięki za wkład RS3100, chiptivo i rokichi.