Dzięki
Dealer podłącza samochód do zasilania podczas serwisowania, podczas gdy jest on podłączony do VIDA. Instrukcje w VIDA są jednoznaczne co do tego, że zasilanie pomocnicze nie jest podłączane bezpośrednio do ujemnego zacisku akumulatora samochodu, jak i z powodów wcześniej wspomnianych w tym wątku.Mój samochód dziwnie wyświetlił ostrzeżenie "Niski poziom naładowania akumulatora" pewnego dnia, niecałą godzinę po tym, jak odebrałem go od dealera po corocznym serwisie po 4 latach w zeszłym tygodniu.
Pojechałem do domu (około 4 mil) i zaparkowałem, a następnie wkrótce potem wróciłem do samochodu, aby zaprogramować cel nawigacji na następny dzień, więc tak naprawdę nie uruchomiłem silnika. Nie jestem pewien, czy włączyłem zapłon, czy tylko system Sensus.
Po co najwyżej 1 lub 2 minutach pojawiło się ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania akumulatora i poinformowano, że system nawigacji zostanie wyłączony. Zazwyczaj działałby przez 15 lub 20 minut w takich warunkach.
Uruchomiłem wtedy silnik i dokończyłem zadanie, samochód w ogóle nie był prowadzony do następnego dnia. Następnie w ogóle nie widziałem tej wiadomości. Zastanawiam się, co zrobił dealer i czy pozostawienie samochodu na noc zresetowało zarządzanie akumulatorem?
Ulepszone akumulatory zalewane to normalne, szczelne akumulatory kwasowo-ołowiowe o zmodyfikowanej konstrukcji, która pozwala im na akceptowanie regularnych głębokich rozładowań z większą żywotnością niż "konwencjonalny" akumulator. Każda normalna "inteligentna" ładowarka do akumulatorów będzie w porządku. Używam Ctek MXS 5.0 do regularnego ładowania konserwacyjnego i pozostawiania go podłączonego na miesiąc lub dłużej, gdy jestem poza domem, a samochód stoi w garażu.
Super, dzięki, CTEK MXS 5.0 kosztuje tylko 60 funtów na złym Amazonie w tej chwili. Żadne inne miejsce nie wydaje się zbliżać do tej ceny, więc zamówiłem go.Ctek również dla mnie, jest częściej używany w motocyklu niż w samochodzie, ale wystarczy ustawić go dla typu akumulatora i pojazdu.