Jeśli pobierają od Ciebie 96 funtów za diagnozę, równie dobrze możesz po prostu wymienić akumulator i pominąć opłatę za diagnozę (co szczerze mówiąc jest śmiesznie wysoką opłatą).
Volva robią dziwne rzeczy, gdy napięcie akumulatora jest niskie, co może bardzo dobrze wyjaśniać sprawy związane z wnętrzem.
Tak, prawdopodobnie jest to Twój główny akumulator, a dodatkowy służy tylko do systemu start/stop, aby utrzymać włączone elementy wnętrza.
Ten akumulator ma prawie 10 lat, jeśli jest oryginalny, jak mówisz. Myślę, że dostałeś za niego więcej niż warte pieniądze.
Jeśli samochód również informuje Cię, że napięcie akumulatora jest niskie, prawdopodobnie tak jest.
"Jeśli wygląda jak kaczka, pływa jak kaczka i kwacze jak kaczka, to prawdopodobnie jest kaczką" - prawdopodobnie jest to główny akumulator.
Wymiana akumulatora jest łatwa do zrobienia samemu, jeśli w ogóle potrafisz posługiwać się śrubokrętem i kluczem, pamiętaj tylko, aby zresetować system zarządzania akumulatorem przed rozpoczęciem użytkowania samochodu, w przeciwnym razie skróci to żywotność akumulatora.
Nie potrzebujesz akumulatora typu AGM, jeśli masz manualną skrzynię biegów, ale potrzebujesz go do automatycznej, według Volvo. Osobiście stwierdziłem, że wiele miejsc oferuje AGM. Zapytaj, czy mają akumulator typu EFB, jeśli masz manualną skrzynię biegów - znacznie tańszy. Myślę, że większość miejsc ma to samo oprogramowanie informacyjne dotyczące części innych firm, które po prostu musi powiedzieć, że potrzebujesz AGM, nawet jeśli go nie potrzebujesz.
Mój dodatkowy akumulator ma prawie 11 lat i nie miałem z nim żadnych problemów, byłbym zaskoczony, gdyby problemem był Twój dodatkowy akumulator. Mój główny akumulator uległ awarii prawie dokładnie 10 lat od daty produkcji. Moja rada jest taka, abyś zdobył akumulator, zanim spróbujesz i nie uda Ci się uruchomić samochodu, i skończysz na przejażdżce autobusem wstydu do sklepu z częściami. Byłem tam, zrobiłem to, dostałem koszulkę.