Volvo V40 Forums banner

Volvo v40 włożyć wiadomość klucza

6.1K views 14 replies 9 participants last post by  phenriques027  
#1 ·
Cześć wszystkim, kupiłem v40 1.6d d2 tylko z jednym kluczem.
po 2 tygodniach użytkowania mojego samochodu, zaparkowanego w garażu.
Kiedy wróciłem następnego dnia, odblokowałem go pilotem jak zwykle, ale na desce rozdzielczej pojawił się komunikat „włóż kluczyk”, kierownica jest zablokowana
Nic nie działa w samochodzie, poprosiłem kogoś, żeby sprawdził mój kluczyk lub zaprogramował nowy jako zapasowy
Ale nie mogę, dostajemy komunikat, że połączenie zostało utracone. Czy ktoś wie, jaki może być problem?
proszę o pomoc.....
16775

#2 ·
Jeśli zgubisz kluczyk i pójdziesz do Volvo po zapasowy, przeprogramują oryginalny i nowy kluczyk, więc jeśli ktoś znajdzie Twój zgubiony kluczyk, nie będzie on działał w samochodzie.

#3 ·
Z jakiegoś powodu nie mogliśmy zaprogramować kolejnego klucza, na maszynie do programowania pokazało, że nie ma połączenia.
Nie wiem gdzie...
Najwyraźniej antena w desce rozdzielczej działa, ponieważ wciąż mogę zamykać i otwierać samochód.
Muszę włożyć kluczyk do deski rozdzielczej, to nie jest wersja bezkluczykowa.

#4 ·
Jesteś pewien?: W większości samochodów zdalne blokowanie/odblokowywanie to inny system (i technologia) niż uwierzytelnianie uruchamiania.

#5 ·
Dlatego nie wiem, jaki może być problem, może jakieś luźne połączenie w module sterującym pod schowkiem... Słyszę klikanie, gdy naciskam start. Ale komunikat na desce rozdzielczej pozostaje taki sam... Myślę, że spróbujemy zresetować ECU do ustawień fabrycznych. Myślisz, że to może pomóc?

#6 ·
Nie wiem, czy to działa, ale jeśli możesz się dostać do środka, otwórz maskę i za pomocą klucza nasadowego 10 odłącz ujemny (czarny) biegun akumulatora na około 10 minut, powinno to zresetować ECU i tak dalej, może również immobilizer.

#11 ·
Spróbuj przesunąć kierownicę w lewo lub w prawo, gdy próbujesz uruchomić silnik.
Jest to możliwe, jeśli przednie koła są pod wpływem siły przez nachylenie, oparte na krawężniku... a elektryczna kierownica nie może odblokować koła i oczywiście to uniemożliwia uruchomienie silnika. Zapobiega to jeździe gdzieś z zablokowaną kierownicą.

W moim poprzednim samochodzie (nie Volvo, również z elektryczną blokadą kierownicy i bez kluczyka mechanicznego) jest to opisane w instrukcji obsługi jako możliwa sytuacja i co należy zrobić.
Po prostu pamiętaj, że w starych samochodach ze zwykłą mechaniczną blokadą i mechanicznym kluczykiem rozruchowym, w niektórych przypadkach trudno jest przekręcić kluczyk i trzeba trochę obrócić kierownicę, aby zwolnić siłę nacisku na mechanizm blokujący.

Oczywiście, jeśli coś jest zepsute wokół mechanizmu blokującego - mechanicznie lub jakiś problem elektryczny - to inna historia.

#14 ·
Cześć wszystkim, kupiłem v40 1.6d d2 tylko z jednym kluczem.
po 2 tygodniach użytkowania mojego samochodu, zaparkowanego w garażu.
gdy wróciłem następnego dnia, odblokowałem go pilotem jak zwykle, ale na desce rozdzielczej pojawił się komunikat „włóż kluczyk”, kierownica jest zablokowana
Nic nie działa w samochodzie, poprosiłem kogoś, żeby sprawdził mój kluczyk lub zaprogramował nowy jako zapasowy
Ale nie mogę, dostaliśmy wiadomość, że połączenie zostało utracone. Czy ktoś wie, jaki może być problem?
proszę o pomoc..... View attachment 16775
Cześć, czy ten problem został rozwiązany? Mam dokładnie ten sam problem, zmienili mi kluczyk u dealera Volvo... ale nadal mam ten sam problem.